Zimno?
Sprawdź w jaki sposób zrobić dobrego i mocnego grzańca w domu?
Składniki:
Czerwone półwytrawne wino
400ml soku pomarańczowego
świeży imbir,
laski cynamonu,
goździki
pestki kardamonu
miód lub cukier
2 kieliszki wódki lub brandy
rodzynki i migdały
Podgrzewamy sok pomarańczowy i dodajemy przyprawy:
2 plasterki świeżego imbiru, 2 laski cynamonu, kilka goździków i pestki kardamonu.
Całość gotujemy na wolnym ogniu 20-25 minut. Następenie wywar przelewamy przez sito do drugiego garnka, łączymy go z butelką czerwonego półwytrawnego wina.
Dodajemy cukier do smaku.
Jeśli potrzebujecie naprawde mocno się rozgrzać dodatejcie 2 kieliszki wódki lub brandy.
Podgrzewamy całość i przelewamy do kubków, wcześniej wypełnionych rodzynkami i obranymi migdałami.